Hulp bij internet en gameverslaving

Internet en game verslavingInternet en gameverslaving

Vandaag de dag kunnen we niet meer rond de technologie, computers en games. Voor velen bestaat de uitdaging erin om  balans te vinden en er niet aan verslaafd te geraken.

Het internet

Het internet is tegenwoordig een onontkoombaar deel van het leven. Bij gamen kan, door overmatig en langdurig gebruik, een disfunctioneren op een aantal leefgebieden ontstaan. Daarnaast is er ook sprake van ernstige lijdensdruk.

Trop is teveel
De vraag die vaak gesteld wordt is: wat is teveel? Een éénduidig antwoord bestaat niet. Wat voor de ene persoon problematisch is levert voor de andere misschien weinig problemen op. Dit hangt samen met een aantal factoren (psychisch, lichamelijk, sociaal). De negatieve effecten die bij het problematisch gamen vaak op de voorgrond komen zijn: verveling, slaaptekort, prikkelbaarheid, wegvluchten van problemen, conflicten met de onmiddellijke omgeving, verwaarlozing van hobby’s, school of werkprestaties die dalen, isolement en sombere gevoelens.

Stadia van verslaving

Afhankelijkheid of verslaving ontstaat niet van de ene dag op de andere. Meestal gebeurt dit in fases die de gebruiker niet altijd bewust ervaart. We kunnen 4 stadia onderscheiden:
1) de experimentele fase waar er af en toe gegamed wordt en de interesse wisselend is;
2) de recreatieve fase waar er ter ontspanning regelmatig gegamed wordt en ook nog tijd wordt besteed aan andere activiteiten;
3) de fase waarin er overmatig gegamed wordt en de meeste andere activiteiten op de achtergrond komen;
4) de fase van het obsessief compulsief gamen waar er sprake is van een aanhoudende en progressief overmatige betrokkenheid met computerspelletjes en games en controleverlies.

Compulsieve gamers blijken hoog te scoren op depressie, eenzaamheid en sociale angst. Vaak hebben deze jongeren een laag zelfbeeld en geraken ze in een aantal gevallen in een isolement.

Voor gameverslaving bestaat vandaag nog geen officiële diagnose. Hiervoor wordt er nog verder gekeken naar meer praktijkervaring.
Uit onderzoek blijkt reeds dat bij mensen die dwangmatig gamen, specifieke gebieden in de hersenen worden geactiveerd waarbij er gelijkaardige neurofysiologische reacties optreden als bij middelenverslaving. Het beloningssysteem wordt d.m.v. gamen ook duidelijk getriggerd.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft in mei 2019 gameverslaving formeel erkend als ziekte.

Naast het online gamen dringt zich ook meer de vraag naar onderzoek op m.b.t. effecten van overmatig internetgebruik en sociale media.

Doe de test. Wat is van toepassing op jou?

Ben ik game verslaafd?
Doe de test

Wat nu?

U hebt al een grote stap gezet in het zoeken naar informatie en hulp bij gameverslaving. Neem nu contact op met Nova Vida en hoor hoe we uw gameverslaving kunnen stoppen.

BEL ONS: 03 298 45 61

Contact
close slider

BEL NU:

03 298 45 61

(7/7 Bereikbaar)
Nova Vida Belgie
Marcel Auburtinlaan 47
2600 Berchem
03 298 45 61
info@novavida.eu

Bel mij terug aub
Ik wil een afspraak maken
Ik wens graag meer info