Hulp bij Medicatieverslaving

Wanneer ben ik medicatieverslaafd?

Niet iedereen is zich er zich van bewust, maar ook aan medicatie kan men verslaafd geraken. Het risico om verslaafd te geraken verschilt van middel tot middel. Hier dient de behandelende arts dus best rekening mee te houden.

Omvang en gevolgen medicatieverslaving

Door dat er heel wat medicatie wordt voorgeschreven voor het behandelen van o.a. angst, depressie, ADHD, chronische pijn… neemt de omvang van medicatieverslaafden ook toe. Vaak sluipt de verslaving erin doordat ze aanvankelijk om een gelegitimeerde reden werd voorgeschreven. Ook een medicatieverslaving kan desastreuze gevolgen hebben, zowel op lichamelijk, psychisch als sociaal vlak.

Wat zijn de kenmerken van een medicatieverslaving?

Er bestaan verschillende soorten medicijnen waar men verslaafd aan kan geraken zoals, pijnstillers (codeïnepreparaten), dempende medicatie (slaapmiddelen, benzodiazepines) etc.

Deze middelen worden soms voorgeschreven om een moeilijke periode te overbruggen. In een aantal gevallen mondt dit uit in misbruik, afhankelijkheid en/of verslaving. Bij sommigen treedt er angst op wanneer er sprake is van afbouw of stopzetting van het middel. Het idee dat de oorspronkelijke klachten zullen terugkomen speelt hier zeker een rol. Anderzijds wordt er bij bepaalde medicijnen tolerantie opgebouwd waarbij er steeds meer van het middel moet gebruikt worden om het zelfde effect te bekomen.
We zien dat indien medicatie wordt gecombineerd met alcohol, dit bij bepaalde personen het effect heeft van een neerwaartse spiraal. Ze verliezen stilaan de grip op het dagdagelijks leven.

Afhankelijkheid ontwikkelt zich zoals bij andere middelen niet vanaf het eerste moment van gebruik. Meestal duurt het een periode vooraleer iemand er fysiek en/of psychisch afhankelijk van wordt. Vergelijkbaar met andere verslavingen, sluipt het er langzaam in. Het gebeurt vaak dat er op regelmatige basis medicatie wordt verder genomen zonder aanwijsbare reden en/ of zonder dat het nog wordt voorgeschreven door de huisarts. Wanneer er sprake is van afbouw of stopzetting treedt er in een aantal gevallen angst op en bestaat de kans dat men aan “medicatieshopping” begint te doen.

Een medicatieverslaving kan diverse oorzaken hebben. Soms heeft het te maken met het willen verdoven van bepaalde pijnlijke gebeurtenissen die men heeft meegemaakt, men wil bepaalde chronische pijnklachten verminderen of men heeft slaapproblemen.

De gevolgen van een medicatieverslaving mogen niet onderschat worden en zijn op een aantal vlakken niet verschillend van de effecten van andere verslavingen (alcohol, drugs,…)
Op lange termijn is het moeilijk om nog ‘vrije keuzes’ te kunnen maken. Gedachten, emoties en gedrag worden dan bepaald door de verslaving.
Wanneer men zich ervan bewust is dat men de medicatie misbruikt, beginnen velen dit te maskeren, te liegen en te manipuleren om zo de verslaving staande te kunnen houden.

Herkent U zich in bovenstaande kenmerken en twijfelt U eraan of U medicatieverslaafd bent, vul dan onderstaande test in.

Medicatieverslaafd?
Doe nu de test!

Wat nu?

U hebt al een grote stap gezet in het zoeken naar informatie en hulp bij Medicijnverslaving. Neem nu contact op met Nova Vida en hoor hoe we uw Medicatieverslaving kunnen stoppen.

BEL ONS: 03 298 45 61

Contact
close slider

BEL NU:

03 298 45 61

(7/7 Bereikbaar)
Nova Vida Belgie
Marcel Auburtinlaan 47
2600 Berchem
03 298 45 61
info@novavida.eu

Bel mij terug aub
Ik wil een afspraak maken
Ik wens graag meer info